Deze pagina is niet beschikbaar in het Frans. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

POES. Hoe de kat de mens vangt.

Tentoonstelling

Van 1 mei 2021 tot 16 januari 2022 in het Yper Museum.
Een bezoek aan de tentoonstelling POES is inbegrepen in de ticketprijs van het Yper Museum. 

Vandaag zijn poezen populairder dan ooit, zowel op het internet als in onze huiskamer. Vanwaar komt de wereldwijde adoratie voor deze eigenzinnige dieren? Het Yper Museum ontrafelt de mysterieuze relatie tussen mens en kat doorheen de tijd en in andere culturen. Van aanbeden, over verketterd en genegeerd tot geliefd. POES brengt recent wetenschappelijke inzichten in dialoog met internationale historische en hedendaagse topkunst. In negen thema’s verkent deze tentoonstelling de weg die mens en poes samen afleggen. Hoe de kat als dier evolueert. De kat vereerd als God en verketterd als duivel. De kat als muzevrouw, vriend, collega en VIP – met de P van Puss. En natuurlijk de kat als reus in de Ieperse Kattenstoet. Je krijgt er niet alleen kunstwerken over katten te zien, maar ook archeologisch, historisch, archivalisch, natuurhistorisch, geneeskundig en immaterieel erfgoed. Het Yper Museum werkt hiervoor samen met andere musea, privéverzamelaars en wetenschappelijke instellingen.

Kies voor de audiogids op je eigen smartphone of tablet en ontdek de highlights van POES. De audiogids is ingesproken door kattenkenner Chris Dusauchoit. Na een bezoek aan POES, kijk je nooit meer op dezelfde manier naar je kat!

Boek

Gelijktijdig met de tentoonstelling publiceren we, i.s.m. uitgeverij Hannibal Books, het boek 'POES. Hoe de kat de mens vangt'. Het bevat aanvullend en uniek beeldmateriaal dat niet te zien is in de tentoonstelling. Met gastbijdragen van auteur Onno Blom, directeur GUM Marjan Doom, kunsthistoricus Jo Coucke en dichteres Delphine Lecompte. Vanaf 1 mei voor € 29,95 te koop aan de balie in het Yper Museum, in de museumshop bij de dienst toerisme in de Lakenhallen en in de boekhandel.