Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Lakenhallen in lego

Waar: inkomhal van het Yper Museum
Wanneer: vanaf 9 februari 2021
Kostprijs: gratis
Reservatie: geen reservatie nodig

Lakenhallen afgewerkt... in LEGO! 

Corneel Clarys, de Ieperse LEGO Master, ging vorige zomer de uitdaging van het Yper Museum aan: het bouwen van de Ieperse Lakenhallen in LEGO. Vier maanden en tienduizenden blokjes later presenteert hij zijn werkstuk in het Yper Museum. Gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van het museum.

HerSTELLINGEN

Het begon allemaal met de tijdelijke expo herSTELLINGEN, die in het teken stond van de wederopbouw. Deze tentoonstelling maakte deel uit van het grote Feniks2020-project in de hele Westhoek. Na WOI werd Ieper en bij uitbreiding de hele Westhoek, vanaf de grond heropgebouwd. De Ieperlingen deden er alles aan om het gewone leven opnieuw op de rails te krijgen. 

Het Legoproject maakte deel uit van het activiteitenprogramma dat deel uitmaakte van de tentoonstelling. Corneel begon aan zijn bouwwerk tijdens twee publieksweekends. Die werden een overrompeling. Honderden mensen kwamen toen de sympathieke legobouwer live aanmoedigen.

Corneel Clarys: “Die weekends waren super. Het rechtstreekse contact met zoveel mensen was echt een opsteker. Maar al snel bleek dat dit project groter zou uitpakken dan eerst gedacht. Je start met een digitale tekening op de computer. Pas tijdens het bouwen zelf, leer je de omvang ervan kennen. Het bleek een titanenwerk waar ik uiteindelijk vier maanden aan bezig ben geweest. Niet elke dag maar het vulde toch wel ieder streepje vrije tijd dat ik had. Ik wilde dit perfect uitwerken.”


80.000 blokjes

In deze Lakenhallen zitten ongeveer 80.000 legoblokjes. Het gebouw is zeer gedetailleerd uitgewerkt. De waterspuwers, de standbeelden, het uurwerk, de speciale deurtjes in het belfort en de glas-in-loodraampjes…. alles is minuscuul nagebouwd.

Corneel Clarys: “Ik ben een ‘pietje precies’ en wilde alles waarheidsgetrouw nabouwen. Vooral de achthoekige torentjes van het belfort en de schuine daken van de Lakenhallen waren moeilijk om te berekenen en te bouwen. Door deze hoeveelheid aan details hoop ik dat terugkerende bezoekers telkens iets nieuws ontdekken. Zo haal ik voldoening uit een project. Het was enorm veel werk en één van mijn moeilijkste legoprojecten. Ik ben blij dat het klaar is maar ik zal het Yper Museum missen. Het is intussen zo’n beetje mijn tweede thuis en ik zal in een klein gat vallen. Ik heb hier uren en uren gesleten. Maar nu ligt de weg open naar een volgend project.”