Heavy Metal

Metalen topstukken uit de middeleeuwen

UITGESTELD

Het onderzoek aan de VUB brengt verrassende resultaten aan het licht die momenteel nog verder bestudeerd worden. De opening van de tentoonstelling kan hierdoor niet plaatsvinden vanaf februari 2022, zoals eerder gecommuniceerd. Een nieuwe datum ligt nog niet vast. 

Riemgespen, kistbeslag, ringen, insignes en een stuk van een zwaard. Het zijn maar enkele voorbeelden van kleine, middeleeuwse metalen voorwerpen die te zien zijn in de expo Heavy Metal.

Deze metalen kleinoden blijven vaak onderbelicht, alhoewel ze heel wat vertellen over het dagelijks leven in de middeleeuwen. Zo waren insignes de manier bij uitstek voor de gewone man om zijn eigen identiteit uit te drukken. Bovendien zijn het staaltjes van mooi ambachtelijk werk. Ieper staat in archeologische middens bekend om zijn rijkdom aan middeleeuws metaal, wat ook te zien is in de insignezaal in het Yper Museum.

Dankzij een subsidie van het agentschap Onroerend Erfgoed kan de Vrije Universiteit Brussel alle opgegraven metalen voorwerpen uit de middeleeuwse grootsteden inventariseren. Partners in het project zijn de erfgoeddepots van de steden Gent, Antwerpen, Mechelen en Ieper. Door het in kaart brengen van alle vondsten in Vlaanderen, komen we meer te weten over de productie, het gebruik en de betekenis van deze vondsten.

Tijdens een rondreizende tentoonstelling langs Ieper, Gent, Antwerpen en Mechelen worden de mooiste en uitzonderlijkste vondsten aan het publiek getoond.