Heavy Metal

Metalen topstukken uit de middeleeuwen

Van 17 september 2022 tot 29 januari 2023 in de Gangmaker van het Yper Museum.
Gratis toegankelijk. Reserveren is niet nodig. 

In Heavy Metal pakt het Yper Museum uit met metalen topvondsten uit recente archeologische opgravingen. De vondsten spreken tot ieders verbeelding en vertellen heel wat over het dagelijkse leven in de middeleeuwen. Diehards halen na een bezoek aan Heavy Metal hun hart op in het vast parcours waar een volledige zaal gewijd is aan de unieke collectie insignes of middeleeuwse speldjes.

Insignes, juwelen en kledijversieringen tonen hoe middeleeuwers uiterlijk vertoon en identiteit hoog in het vaandel dragen. Dat ze wooncomfort en rijkelijk tafelen kunnen appreciëren leiden we af uit gevonden eetgerei met prachtige motieven en decoratieve kandelaars. En er wordt naarstig gewerkt in de middeleeuwen! De talrijke metalen werktuigen, munten en gewichten getuigen van bloeiende ambachten en een rijke stedelijke economie.

Dankzij een subsidie van het agentschap Onroerend Erfgoed kan de Vrije Universiteit Brussel alle opgegraven metalen voorwerpen uit de middeleeuwse grootsteden inventariseren. Partners in het project zijn CO7 en de erfgoeddepots van de steden Gent, Antwerpen, Mechelen en Ieper. De tentoonstelling Heavy Metal reist vanaf 29 januari naar deze partners. 

©Henk Deleu

Het Yper Museum staat bekend om zijn rijkdom aan middeleeuws metaal.  Alleen al de insignes zijn een omweg waard. Deze kleine speldjes uit de veertiende eeuw zijn buttons en logo’s avant la lettre. Ze worden rond de hals, op de hoed of op de kraag gedragen. Wie ze draagt geeft een boodschap of toont zijn identiteit. Draag je Sint-Joris die een draak doodt, dan ben je net terug van een pelgrimstocht. Draag je de letter M, dan aanbid je Maria. En wat als je een duivel, een wildeman of een vliegende penis opspeldt?

©Henk Deleu