Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Egkleat en Onsepots

Poezen inspireren. En wanneer poezen en lokale kunstenaars elkaar vinden, dan is dat interessant voor het Yper Museum. Met deze filosofie werden twee sculpturen van Nick Ervinck in de collectie opgenomen. Deze kunstenaar uit de regio raakte geïntrigeerd door katten in de expo POES. Hoe de kat de mens vangt. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte hij twee beelden, EGKLEAT en ONSEPOTS. Nadien nam het museum ze op in de collectie en exposeert ze nu in de hoofdtentoonstelling. 

Rechts EGKLEAT en links ONSEPOTS. 
"Als kunstenaar is het een eer als je werk in een permanente opstelling komt. Te veel kunstwerken zitten verborgen of zijn voor het grote publiek niet toegankelijk. Ik hoop dat mijn eigentijdse versie van de ‘poes’, EGKLEAT en ONSEPOTS, de mooie diversiteit van jullie museumopstelling mag versterken. En jong en oud kan inspireren, verwonderen en laten dromen." - Nick Ervinck

Wachters van de toekomst

Nick Ervinck (°1981) creëerde een eigen vormentaal waarmee hij wereldbekend is geworden. Ook EGKLEAT en ONSEPOTS zijn in deze typische stijl. Ze ogen dynamisch en levendig. En toch herkennen we in deze verstilde bewegingen een kat. De beelden staan voor ‘wachters van de toekomst’. Ze zijn een synthese van verleden en toekomst.  Ze zijn een herinnering aan Columbus, de kat uit zijn kindertijd en refereren naar de Egyptische godenbeelden van kattengodin Bastet. Tegelijk verwijzen ze naar actuele tekenfilms. Heden en verleden worden op die manier gecombineerd en vormen een nieuw verhaal, met een eigen toekomst. De connectie heden en verleden wordt versterkt door het maakprocédé. Nick Ervinck heeft deze beelden virtueel ontwerpen en 3D-geprint. Daarna bewerkt hij ze manueel en schildert hij ze met de hand.

Belangrijke aanwinst

Het Yper Museum verzamelt het erfgoed van de stad en de regio, uit een ver en minder ver verleden. Dit werk van Nick Ervinck, erkend kunstenaar uit de regio, geïnspireerd op de band van Ieper met katten, verdient dan ook een plek in de museumcollectie. "Allereerst vormt het een prima gelegenheid om deze twee katten het verhaal van Ieper Kattenstad te laten vertellen. Daarnaast zijn we als jong museum maar wat trots dat een gerenommeerde kunstenaar als Nick Ervinck inspiratie vond door onze tentoonstelling ‘POES, hoe de kat de mens vangt’ uit 2021 om twee nieuwe werken te creëren. Poezen krijgen graag aandacht, dus in ons depot gedijen ze minder. Blij ze nu dagelijks met de museumbezoeker te kunnen delen." - Sandrin Coorevits (museumdirecteur)