De draak van Ieper

Het Ieperse belfort krijgt momenteel een grondige opknapbeurt. Nu de stellingen er staan is het perfecte moment aangebroken om onze hoogste bewoonster, Margriet de draak, van haar staak te halen. Want ook zij mag eens goed onder handen genomen worden na honderd jaar waken over de stad. Het Yper Museum is gastvrij en gaf haar onderdak. Alle Ieperlingen en bezoekers aan de stad konden haar vanaf december 2020 in volle glorie bewonderen van dichtbij!

Haar bedje stond gespreid op de overloop bij de Raadzaal, naast de tentoonstelling 'De draak van Ieper'. De museummedewerkers doken in de collectie op zoek naar de mooiste drakenstukken. Prenten, affiches, schilderijen, insignes en andere wonderlijke objecten laten je de avonturen van de draak en het belfort van de voorbije 700 jaar herbeleven. De tentoonstelling loopt tot december 2021. Is je interesse gewekt en wil je nog meer historische duiding? Die krijg je dankzij de boeiende en wetenschappelijke artikelenreeks 'De draak #middeleeuwengeleden'. 

Draken spreken tot de verbeelding. Daarom lanceerde het Yper Museum een prachtig geïllustreerd kinderboek over Margriet. 'Draak komt van haar staak' is een fictief kinderverhaal, doorspekt met historische feiten, dat door haar gelaagdheid ook volwassenen bekoort. 

Tijdens haar nederdaling ging ze ook even op verkenning doorheen de stad. Bij maar liefst 42 Ieperse handelaars liet ze haar sporen na. Wie mee deed aan de drakenmarathon maakte kans op het boek 'Draak komt van haar staak'. 

Ook zocht ze contact met familie en vrienden. Hoe zou het zijn met haar Gentse drakenvriend Tony? Beide steden, en ook de draken, hebben een bijzondere band opgebouwd doorheen de tijd. En wat denkt ze eigenlijk zelf van haar restauratie? We volgen haar op de voet en registreren alle dolle avonturen op film

De leerlingen van de Ieperse academie waren ook helemaal gecharmeerd door Margriets schoonheid en bouwden een tentoonstelling 'Draakademie' met hedendaagse kunstwerken. Te zien bij Margriet in het Yper Museum.