De draak van Ieper

Het Ieperse belfort krijgt momenteel een grondige opknapbeurt. Nu de stellingen er staan is het perfecte moment aangebroken om onze hoogste bewoonster, Margriet de draak, van haar staak te halen. Want ook zij mag eens goed onder handen genomen worden na honderd jaar waken over de stad. Het Yper Museum is gastvrij en geeft haar onderdak. Alle Ieperlingen en bezoekers aan de stad kunnen haar vanaf december in volle glorie bewonderen van dichtbij!

Haar bedje is gespreid op de overloop bij de Raadzaal, naast de tentoonstelling 'De draak van Ieper'. De museummedewerkers doken in de collectie op zoek naar de mooiste drakenstukken. Prenten, affiches, schilderijen, insignes en andere wonderlijke objecten laten je de avonturen van de draak en het belfort van de voorbije 700 jaar herbeleven. Is je interesse gewekt en wil je meer historische duiding? Dat krijg je dankzij de boeiende en wetenschappelijke artikelenreeks 'De draak #middeleeuwengeleden'. 

Draken spreken tot de verbeelding. Daarom lanceert het Yper Museum een prachtig geïllustreerd kinderboek over Margriet. 'Draak komt van haar staak' is een fictief kinderverhaal, doorspekt met historische feiten, dat door haar gelaagdheid ook volwassenen bekoort. Wie het boek koopt krijgt er een uniek stuk erfgoed bij. Een originele leien dakpan van het meest iconische gebouw van Ieper, het belfort! Bij de leisteen hoort een echtheidscertificaat. 

Nu de draak beneden is gaat ze even op verkenning doorheen de stad. Bij maar liefst 42 Ieperse handelaars laat ze haar sporen na. Vind jij ze allemaal? Doe mee aan de drakenmarathon en win het boek 'Draak komt van haar staak'. 

Wie denkt dat het hierbij stopt heeft het mis. Het Yper Museum plant nog allerlei activiteiten met Margriet. Nu ze eindelijk eens van haar toren kan, zoekt ze contact met familie en vrienden. Hoe zou het zijn met haar Gentse drakenvriend Tony? Beide steden, en ook de draken, hebben een bijzondere band opgebouwd doorheen de tijd. En wat denkt ze eigenlijk zelf van haar restauratie? We volgen haar op de voet en registreren alle dolle avonturen op film

De leerlingen van de Ieperse academie zijn gecharmeerd door Margriets schoonheid en bouwen een tentoonstelling 'Draakademie' met hedendaagse kunstwerken. Te zien bij Margriet in het Yper Museum.