POES. Hoe de kat de mens vangt.

Van 1 mei 2021 tot 16 januari 2022 in het Yper Museum.

Een bezoek aan de tentoonstelling POES is inbegrepen in de ticketprijs van het Yper Museum. 
Momenteel is het verplicht om je bezoek aan POES op voorhand te reserveren.

Vandaag zijn poezen populairder dan ooit, zowel op het internet als in onze huiskamer. Vanwaar komt de wereldwijde adoratie voor deze eigenzinnige dieren? Het Yper Museum ontrafelt de mysterieuze relatie tussen mens en kat doorheen de tijd en in andere culturen. Van aanbeden, over verketterd en genegeerd tot geliefd. POES brengt recent wetenschappelijke inzichten in dialoog met internationale historische en hedendaagse kunst. Met topnamen als Francisco Goya, Jan Fabre, Stephan Vanfleteren, Henriëtte Ronner-Knip, Théophile Steinlen, Stief DeSmet, David Teniers de Oude en Roger Raveel.

 
Tentoonstelling

In negen thema’s verkent deze tentoonstelling de weg die mens en poes samen afleggen. Hoe de kat als dier evolueert. De kat vereerd als god en verketterd als duivel. De kat als muzevrouwvriendcollega en VIP – met de P van Puss. En natuurlijk de kat als reus in de Ieperse Kattenstoet. Je krijgt er niet alleen kunstwerken over katten te zien, maar ook archeologisch, historisch, archivalisch, natuurhistorisch, geneeskundig en immaterieel erfgoed. Het Yper Museum werkt hiervoor samen met andere musea, privéverzamelaars en wetenschappelijke instellingen.

Bezoek op maat!

De tentoonstelling bezoek je met de wandelgids die een schat aan informatie bevat. Luister je liever? Kies dan voor de audiogids op je eigen smartphone of tablet en ontdek de highlights van POES. De audiogids is ingesproken door kattenkenner Chris Dusauchoit. Breng je eigen oortjes mee of koop er aan de balie. 
Voor kinderen zijn er twee aangepaste parcours. Met Poezenloeren en de Kunstkijker worden ze aangemoedigd om écht naar de kunst en de tentoongestelde objecten te kijken.

Boek POES

Gelijktijdig met de tentoonstelling publiceren we, i.s.m. uitgeverij Hannibal Books, het boek 'POES. Hoe de kat de mens vangt'. Het bevat aanvullend en uniek beeldmateriaal en gastbijdragen van auteur Onno Blom, directeur GUM Marjan Doom, kunsthistoricus Jo Coucke en dichteres Delphine Lecompte. 

Tentoonstelling De Geknipte Kat

Ook de museumjongeren van het Voorlopig Bewind zetten hun beste beentje voor. Samen met de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid vragen zij in de tentoonstelling 'De Geknipte Kat' aandacht voor het zwerfkattenprobleem. Deze kleurrijke expo zit vol interessante tips voor het welzijn van je kat.